GK Julidur

  • Średniowczesna odmiana ozimej pszenicy durum

  • Ościsty kłos

Opis odmiany

Odmiana pszenicy durum o średniopóźnym terminie dojrzewania (o 4–6 dni późniejsza niż GK Bétadur), o typie intensywnym i dobrej odporności na wyleganie, zdolna do uzyskiwania wysokich plonów białka. Od momentu rejestracji jej udział w uprawie systematycznie rośnie lub utrzymuje swoją pozycję, co potwierdzają również oficjalne powierzchnie reprodukcyjne – także na Słowacji (UKZUP).

Kluczowe cechy

  • Masa tysiąca ziaren: 40-45 g

  • Masa hektolitrowa: 80-85 kg

  • Liczba opadania: 300-400 s

  • Zawartość glutenu mokrego: 32-35%

  • Zawartość białka surowego: 14-16%

  • Wydajność kaszy semoliny: 62-66%

  • Karoten: 6,5-8,5 mg/kg

  • Wskaźnik barwy „b”: 22-26

Plonowanie w warunkach przeciętnych: 5,5-7,5 t/ha

  • Odporność na wyleganie: średnio-dobra

  • Wysoka siła krzewienia

  • Ziarno o żółtym zabarwieniu, szklistość ziarniaków: 65–85%

  • Zalecany termin siewu: połowa października

  • Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe: 150–200 kg/ha NPK (2:1:1)

  • Ochrona kłosa zalecana w formie zabiegu zapobiegawczego