GK Bétadur

  • Wczesna odmiana ozimej pszenicy Durum

  • Ościsty kłos

Opis odmiany

Odmiana durum uznawana za wczesną, znajdująca się w produkcji od ponad 25 lat dzięki swojej doskonałej zdolności adaptacyjnej.

Jej wysoką wartość potwierdza także wpisanie na listy odmian w Serbii i Chorwacji.

Jakość młynarska (szklistość, wydajność semoliny) oraz jakość przemysłowa makaronu (zawartość karotenu) są stabilne niezależnie od roku.

Kluczowe cechy

  • Masa tysiąca ziaren: 45-48 g

  • Masa hektolitrowa: 80-85 kg

  • Liczba opadania: 300-400 s

  • Zawartość glutenu mokrego: 30-34%

  • Zawartość białka ogólnego: 11-14,0%

  • Wydajność semoliny: 65–70%

  • Karoten: 6,5-10,0 mg/kg

  • Wskaźnik barwy „b”: 24-26

Plonowanie w warunkach przeciętnych: 4,5-6,5 t/ha

  • Odporność na wyleganie: dobra–średnia

  • Odporność na suszę po fazie dojrzałości woskowej: dobra–bardzo dobra

  • Tolerancja na opady po pełnej dojrzałości: wysoka

  • Termin siewu: około połowy października

  • Przedplon: nie zaleca się siewu po kukurydzy

  • Nawożenie: 150–180 kg/ha NPK w proporcji 2:1:1

  • Ochrona roślin: zalecane zapobiegawcze stosowanie fungicydu o szerokim spektrum działania

  • Zbiór: zalecany przy wilgotności 14,5–16,0%