GK Békés

  • Wczesna pszenica ozima

  • ościsty kłos

  • A2-A1

Opis odmiany

Odmiana typu wegetatywnego, dobrze się krzewiąca, o jakości poprawiającej (klasa premium), charakteryzująca się znakomitymi właściwościami młynarskimi i piekarniczymi. Dzięki doskonałej zdolności adaptacyjnej jest to odmiana poszukiwana zarówno w kraju, jak i za granicą – m.in. w Rumunii i na Słowacji – odpowiednia do produkcji surowca dla przemysłu młynarskiego oraz na eksport.

Kluczowe cechy

  • Masa hektolitrowa: 80-85 kg

  • Liczba opadania: 280-350 s

  • Indeks Zeleny’ego: 55-65 ml

  • Zawartość glutenu mokrego: 33-36%

  • Zawartość białka ogólnego: 13,5-16,0%

  • Energia extenzograficzna (135’): 100-120 cm2

Plonowanie w warunkach przeciętnych: 6,5-8,0 t/ha

  • Wysokość roślin: 80–90 cm

  • Średnia odporność na wyleganie

  • Dojrzałe ziarno: szklisto-czerwone

  • Wymaga profilaktycznej ochrony roślin

  • Zalecany termin siewu: druga połowa października

  • Należy unikać kukurydzy jako przedplonu, jeśli zbierana jest późno i nie ma

    możliwości przygotowania stanowiska bez resztek pożniwnych.

  • Zapotrzebowanie nawozowe: w zależności od przedplonu minimum 160–200 kg/ha, stosowane w dawkach dzielonych

  • Zalecane stosowanie skracacza łanu