GK Arató

  • Średniowczesna pszenica ozima

  • Ościsty kłos

  • B1-A2

Opis odmiany

Pszenica ozima o bardzo wysokim potencjale plonowania w warunkach intensywnej uprawy. Charakteryzuje się dobrą sztywnością źdźbła i niską podatnością na wyleganie.

Polecana przede wszystkim producentom nastawionym na uzyskanie wysokich plonów. Wydajne stanowisko i optymalne zaopatrzenie w składniki pokarmowe nagradza plonem na poziomie rekordowym.

Kluczowe cechy

  • Masa tysiąca ziaren 42-45 g

  • Masa hektolitrowa 77-80 kg

  • Liczba opadania 350-400 s

  • Indeks Zeleny’ego 40-50 ml

  • Zawartość glutenu mokrego 24-29%

  • Zawartość białka ogólnego 12-14%

  • Energia extenzograficzna (135’) 70-100 cm2

  • Wartość W (alveograf) 200-210 10-4 J

Plonowanie w warunkach przeciętnych: 6,5-8,0 t/ha

  • Wysokość roślin: 85–95 cm

  • Silna zdolność krzewienia

  • Równomierne kłoszenie i jednolite dojrzewanie

  • Optymalny termin siewu: połowa października, na starannie przygotowane stanowisko

  • Zapotrzebowanie nawozowe: 180–250 kg/ha NPK (stosunek 2:1:1), w zależności od przedplonu, stanu gleby i celu uprawy.

  • Zalecane dwukrotne zapobiegawcze zabiegi fungicydowe