Basa

Odmiana średniowczesna, o umiarkowanej plenności

  • Skórka: żółta

  • Miąższ: żółty

  • Bulwa: średniej wielkości, podłużno-owalna

  • Wysokość łodygi: średnia

  • Łodyga: silna

Kluczowe cechy:

  • PLENNOŚĆ: 40-50t/ha

  • Plon : 40–50 t/ha

  • Liczba bulw na roślinie: 18–20 szt./krzak

  • Zawartość suchej masy: 17–19%

  • Okres wegetacji: ok. 110 dni

  • Zalecenia agrotechniczne: Odmiana o średnim okresie spoczynku, mimo to bardzo dobrze się przechowuje i jest odporna na choroby przechowalnicze. Nie ma tendencji do degeneracji.

Odporność:

  • Srebrzysta plamistość bulw: doskonała odporność

  • Zamieranie liści: doskonała odporność

  • Rak ziemniaka: odporność średnia

  • Zaraza ziemniaka, mokra zgnilizna bulw: odporność średnia

Zastosowanie:

  • Typ użytkowy: „A” – sałatkowa